Steeds vaker hoor en zie ik dat er stukken klimop afsterven. Na nader onderzoek zijn we erachter gekomen dat dit komt door de Hederaboorder, it is een kever die zijn eitjes legt in de stam van de klimop. Als de eieren larven worden, beginnen ze te eten aan het merg van de plant waardoor deze tak afsterft.
Wat te doen?
Knip de aangetaste takken voldoende diep weg, of verwijder de hele plant. Spuiten heeft voor de niet-professionele tuinder geen zin, omdat de larven beschut in het gewas zitten en niet geraakt kunnen worden door het bestrijdingsmiddel. Mijn advies is dan ook om zo snel mogelijk in te grijpen.
Mijn advies voor een mooi gazon: begin in het voorjaar met het gazon te verticuteren en de slechte plaatsen eventueel doorzaaien.
Bemest het gazon voldoende, het liefst met een langwerkende meststof. Het is belangrijk dat het gazon goed blijft groeien.
Als het gras een terugval krijgt, zal snel onkruid en mos de overhand nemen. Maai wekelijks en niet te kort. Stel de machine in op 3,5-4 cm. Tijdens droogte is het verstandiger om niet te maaien, ook al is het gazon iets te lang. Het zal na enkele regenbuien weer snel herstellen.
In de nazomer (september) kan de winterbemesting plaatsvinden. In deze mest zit wat meer kali, dit zorgt voor een sterk gazon dat ook in de winter een mooie groene kleur heeft. Laat geen bladeren op het gazon liggen en strooi na de laatste bladval kalk op het gazon en eventueel wat compost of cocopeat, dit om droogtestress in de zomer te voorkomen.